Connect with us

Hi, what are you looking for?

Балкан

Ако учениците не носат маски ЗА КАЗНА ЌЕ ДОБИВААТ ЛОША ОЦЕНКА

Од први септември глумците влегуваат повторно во театрите. По 6 месечна пауза и неработење поради корона вирусот, тие се враќаат на сцената и почнуваат со проби.

Публиката ќе се врати кон средината на септември.Од денеска се чистат и дезинфицираат театрите и кино салите.

По препорака на кри зниот штаб, кој смета дека епидемиолошката состојба е стабилизирана, во овие културни институции ќе почне работата со препорачаните мерки и неопходна физичка дистанца меѓу публиката.

Глумците се возбудени, велат се чувствуваме како мали деца, но останува неизвесноста како сѐ ќе помине и дали ќе се почитуваат препорачаните мерки.

Тие на сцената ќе играат без медицински маски, но останува проценката на режисерот кој може да побара да се носат и за време на претставата.

Останатиот дел од вработените зад сцената, како и публиката задолжително ќе носат маски.

Во Србија постои правилник за однесувањето на учениците кои наставата ќе ја следат со физичко присуство.

Министерот за просвета, Младен Шарчевиќ, во изјава за српски „Курир“ наведува дека во тие правила јасно се дефинирани полесни и потешки повр еди на обврските кои се наменети за учениците.

-Ако ученикот е опоменат еднаш до два пати, станува збор за полесна повреда. Но, ако повеќе пати ги прекршува мерките, тогаш станува збор за потешка пов еда и тогаш казните се поголеми, вели српскиот министер за просвета, Шарчевиќ.

Тешките прекрашување  на ученичките обврски во Србија се пропишани со Законот за основниот систем на образование и воспитување. Со тоа во склад е и училишниот правилник, кој предвидува водење на воспитно-дисциплински постапки, а потоа и изрекување на укори од страна на директорите или наставничкиот совет.

-Во случај укорот да биде изречен од страна на директор, предвидено е намалување на оценката за поведение од одлична на задоволителна или двојка, а за укорот изречен од страна на наставнички совет се намалува поведението на незадоволително, односно единица, истакнува министерот.

најчитани вести

Македонија

Медиа.мк дознава дека уапсените се браќа од Кичево кои важеле за страв и трепет во градот. Се работи за Ариф и Шпенд Алили кои...

Македонија

Денес на прес конференција Христијан Мицкоски соопшти дека Воислав Зафировски од политичката партија Интегра преминува во Вмро Дпмне, за почеток како член, но не...

Македонија

Седум непознати портали за пошироката јавност , со скромна посетеност и без соодветен импресум или новинари кои работат во нив, добиле солидна сума од...

Македонија

Бледиот и исплашен израз на Претседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски кажа повеќе отколку прочитаните редови на однапред приготвените потсетници за најава на „катарзата“...